Portada » Ciutat Vella

Record de La Monyos

LLOC: c. de la Cadena (rambla del Raval) (Ciutat Vella)
DATA: Dijous, 8 de febrer de 2007
AUTOR: Lletraferit

La Monyos va ser un personatge barcelonès que en el seu temps va batre el record de popularitat a la ciutat.
En un llibre antic de l’autor Andrés-Avelino Artís Tomás (Sempronio), he trobat una foto de la senyora Lola Bonella, veïna del carrer de la Cadena -avui rambla del Raval- nascuda l’any 1851 i que treballava de minyona i de modista.

Es veu que un carro de cavalls li va atropellar i matar una filla, i des d’aleshores la senyora Lola es va trastocar i anava per la ciutat absent i sense rumb.
Portava el cabell pentinat alt i s’hi posava les flors que les floristes li regalaven. Anava vestida de manera una mica extravagant i la gent la va batejar com ‘La Monyos’.

Els autors de melodrames de l’època van explotar la seva figura a l’escena. Al ‘Teatro Circo Barcelonés’ es van fer unes funcions on es desvirtuava i exagerava el personatge. Fins i tot al final de les representacions feien pujar la senyora Lola a l’escenari per avalar la veracitat de l’obra.

La Monyos ha sortit en cançons, comèdies, pel·lícules i fins i tot hi ha un restaurant que li és dedicat (Muntaner/Gran Via). També té una figura al Museu de Cera de Barcelona.

La senyora Lola va morir a l’Hospital Marítim, el setembre de 1940, als 89 anys d’edat.

70 comentaris


Repassant l'arxiu fotogràfic he topat amb aquesta magnífica foto de la Monyos i he llegit el corresponent comentari de Lletraferit. Crec recordar que fa uns deu anys se'n va fer una pel·lícula en català que em va agradar força en la qual el paper de la protagonista era magníficament interpretat per Julieta Serrano.

Ció R. - 26/04/2008 23:09


Hola Ció, es veu que Barcelona és com una tremenda màquina de picar carn: tots els mites, tots els referents, l’història més sòlida o la curiositat més banal, tot passa per l’embut de la picadora i surt per un forat excremental en forma de pasta amorfa.

En aquesta ciutat dominada per les franquícies de l’alimentació, de la confecció i de la diversió, figures com En Joan de Canyamàs, En Pere Lastortras, l’Home dels coloms (caballero Godia), les Caramelles i ben aviat Els encants de Bellcaire, juntament amb La Monyos, han passat ja al Museu de la Pasta de Moniato, secció Forats Negres.

Les tres dotzenes de persones que recordem amb solvència memorial aquestes coses minva cada any.

Aquella pobra senyora Lola ja va tenir el seu moment de -trista- glòria barcelonesa. Sort que hi ha gent amb temperatura -en Dani Cortijo, per exemple- que valoren aquestes andròmines i les van mantenint vives a la web.

Lletraferit - 28/04/2008 06:16


Es veu que l'Home dels Coloms i el Caballero Godia eren dues persones diferents.

El dels Coloms es deia Pedro Sampablo i era de Zamora.

Segons em diu en Nicolau Guanyabens, en Godia havia nascut a Montornés del Vallès.

En aquesta adreça hi trobareu informació del dels Coloms.


http://images.google.es/imgres?imgurl=http://www.gegantssagradafamilia.cat/fotos/PERE%2520IN%2520PERSON.jpg&imgrefurl=http://www.gegantssagradafamilia.cat/&h=600&w=797&sz=235&hl=ca&start=15&um=1&usg=__5YPlqGzKn_bTBcWCDDFVOILHz6A=&tbnid=dvzw2Pl7l5npxM:&tbnh=108&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3D%2522home%2Bdels%2Bcoloms%2522%26um%3D1%26hl%3Dca%26sa%3DN

Lletraferit - 25/10/2008 08:19


Amb aquesta adreça hi anireu millor:

 

http://images.google.es/imgres?imgurl=http://www.gegantssagradafamilia.cat/fotos/PERE%2520IN%2520PERSON.jpg&imgrefurl=http://www.gegantssagradafamilia.cat/&h=600&w=797&sz=235&hl=ca&start=15&um=1&usg=__5YPlqGzKn_bTBcWCDDFVOILHz6A=&tbnid=dvzw2Pl7l5npxM:&tbnh=108&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3D%2522home%2Bdels%2Bcoloms%2522%26um%3D1%26hl%3Dca%26sa%3DN

Lletraferit - 25/10/2008 08:24


Aquesta historia es real?. Ami me la van explicar en un altre context 

Maria Teresa Moreno Ordoño - 12/11/2008 10:20


Maria Teresa Moreno Ordoño, "Eres más popular que la moños" es un dicho referente a "ella" por su talante y alegría. Todos somos necesarios... ¿No te parece?. En Barberá del Vallés, donde vivo actualmente, van a colocar una estatua en honor a la mujer  a "ella" y en honor a "ella"

                              ELLA 

"Ella", es el lago que el amor descubre "Ella",es el más sublime de los ideales.La más inteligente ternura, es tambien lágrimas que comunican, conmueven y fecundan la tierra .La que su vida, da por otra vida. la dulzura y fortaleza transformada en madre. "Ella "  la hembra diaria en la que todo se estrella .Virtud que extrema hasta la locura .Es y será..."Ella"...como el alma : osea la vida misma  

Dedicada a la "moños"                      

Maria clara brillante y destellante - 12/11/2008 16:48


Recordo cap els anys setanta-vuitanta, que hi habia una dona, pels vols de les Rambles de les Flors, que anomenaban "la Maria" la pobra dona no hi era tota.  Es ficaba amb la gent, gesticulan i de vegades insultan. Deien que era una exprostituta. Sempre anaba molt de- pressa i parlaba sola, anaba mal vestida i despentinada.

Ramblero - 20/11/2008 21:47


La imagen que  guardo de la Maria en cuanto a indumentaria era e  de una muujer que iba limpia siempre vestia faldas y jerseys a conjunto en colores pastel, eso si siempre iba borracha en cuanto a sus peinados no los recuerdo.

Hago este comentario por que me chocaba qye una muje como aquella que siempre iba bebida la ropa que llevaba no estaba acorde

Saludos

                                               Joan

Joan - 21/11/2008 22:10


La Maria, que dieu, era una dona molt popular en aquells anys 80's. Jo la recordo que frequentava molt la zona de plaça reial/escudellers...a pesar que era una "penjada total"....es feia respectar. La Maria era un mite vivent....igual que el pistoler de les rambles. Tothom que tenia un bar, per aquella zona, coneixia, respectava i ajudava a la Maria, ella passava diariament per tots els locals, almenys un cop al dia, despotricant o maleint a tot ser vivent...pero tot i aixi, es feia respectar, i saludava amb tot el respecte (o no)  a totes les animes perdudes que en aquells temps passats de la Barcelona "underground", ja oblidada, frequentava aquells indrets.

Desconec tota la historia que portava assobre aquella pobre dona...segurament un drama...pero per a mi, i per molts, fou la monyos dels 80's...tot un mite de barna i els seus "baixos fondos", que el pas del temps esborrará....igual que d'altres. 

La Maria insultava, i molt ...lo mes fluix que podia sortir de la seva boca era "Hijodeputa"....i jo me la creia.

Jordi - 22/11/2008 02:00


Segons diuen al barri "la maria " havia esta casada amb un mariner america ,d´aquells que ocupaban la caserna que hi havia al carrer Hospital i tenia la porta d´entrada en la paret de l´antic Hospital ,realment era tot un personatge sempre mol polida de roba i cabells ,pero quan estaba borratxa era un      desastre huma ,segurament devia tindre algún familiar que la cuidaba ,de tan en tant desapareixia i despres tornava més refeta ,les ultimes vegades que la vaig veure anaba en una cadira que portava una altre dona ,borratxa o no era desvergonyida i sobin s´enfilaba les faldilles o donava grapada al paquet del primer home que pasaba pel davant ,apesar de tot la gent la respectava i sobre tot les dones de la vida que sempre havien sigut comprensives i amables amb els exalabrats que regularment acavaben rondan peer el barri ,mai vaig veure cap prostituta que maltrctes o fes mofa d´algún daquets desgraciats . Un altre estona vos parlare de " la Perejila ",del senyor bigotis,del Pinxauvas,etc.

argos - 22/11/2008 02:03


Lletraferit no entenc que vols amb el museu de la Pasta de Moniato secció Forats Negres.

M´ho podries aclarir .Gracies .Argos

Argos - 22/11/2008 02:20


la Maria, sempre anava borratxa i amb certa mala llet...la sensació que donava, al creuarte-la, era de por... ja que no sabies per on et podia sortir. A pesar d'aixó, molts desalmats s'en enfotíen o burlaven d'ella, i ella els hi seguía el joc...amb mes insults.

Eren aquells temps que es podien veure les ultimes putes veteranes a les rambles... aquelles que foradaven el marbre dels portals amb el repicar dels seus tacons mentre esperaven els seus clients...res a veure amb les d'ara del carrer Petritxòl.

Jordi - 22/11/2008 03:06


Argos, és ben cert el que dius, encara que jo no la recordo tant polída... potser perque jo sempre la veia de nit...sempre feta un nyap, aixecant-se les faldilles i tocant paquets....la gent reia pèro es feia respectar...tothom la coneixía...m'has fet obrir la memòria...saluts!

Jordi - 22/11/2008 03:38


Tu mateixa, Argos, pots veure en què acaben totes aquestes coses...

 

Aquella antiga gent de la ciutat que va ser un referent i que va ser el motiu de l'establiment de mites i llegendes, ara son tant sols records imprecisos, llegendes borroses, alguna frase feta o el nom d'algun carrer.

 

A Barcelona hi ha -encara- gent que recorda a la Monyos, però cadascú la recorda d'una manera diferent.

Els qui recorden la Maria parlen del seu caminar, o de la seva indumentària -a vegades polida, altres cops malgirbada- o del seu estat etílic, però entre tots 'fabriquem' una persona que a lo millor és ben diferent de la persona que ella era.

A Barcelona hi ha gent que es pensa que la Monyos i la Maria eren la mateixa persona, i no és cert. 

 

Aquesta situació de records barrejats o imprecisos passa també amb l'Home dels Coloms o amb el Pistoler o amb la Marieta de l'Ull Viu i tants d'altres...

 

La forma com recordem -tots plegats- aquesta mena de referents ciutadans, sovint les converteix amb un recull grotesc, i cadascú hi diu la seva i entre tots fem una colecció una mica grotesca de personatges que tant sols recordem per l'aspecte extern que tenien.

No sabem -no ho podem saber- com eren personalment, com eren per a dins, quines van ser les causes emocionals, socials o sanitàries que els van fer acabar com van acabar.

 

Davant del Museu de Cera de les Rambles, a vegades hi posen una estàtua -no de cera- de la Monyos. Aquella cosa té un aspecte malgirbat i postís. Ells es pensen que allò atrau als forasters. A mi em fa angúnia.

Quan he dit 'pasta de moniato' o 'forat negre', no ha estat pas una manca de respecte per tots aquells ciutadans, que gairebé m'els estimo tots.

Tant sols he tractat de dir -metaforicament- la meva opinió de qué en resulta de 'tot allò'.

I ho he deixat dit a la manera com ho diem en el meu mundillo de sapastres de Sant Andreu.

Lletraferit - 22/11/2008 07:15


la sra. maría, no es de la misma época de la monyos, creo?, yo recuerdo a maría, recogiendo las propinas que se dejaban los clientes en los platitos con la cuenta, por las terrazas de las ramblas de barcelona, de la zona de los italianos hacía abajo, tambien exentía su mano para recoger, alguna monedilla, era un personaje más, que a lo mejor para substistir, pues se las arregla como mejor podía, si chillaba, pero no era agresiva, quien no la conocía puede que se asustara, si  tuve ocasión  y le di alguna que otra moneda, era una mujer que posiblemente iba sin rumbo, pero el rumbo a veces por las circunstancias que desconozco, puede ser fácil de perderlo, no se donde puede encontrarse actualmente, pero mis respectos para ella y para las demás personas que han perdido su rumbo.mercé leontopodio. 

mercé leontopodio - 24/11/2008 23:27


Mercé la Maria era del segle XX i la Monyos devia estar entre els. XIX -XX ,a la Maria la va pintar Ocaña ,es veu que tenien bona rela ció i ell a vegades l´ajudaba.La maria fa molt de temps que no es veu per el lloc ,posiblement estigui internada o lo més posible es que ya agui mort . Pero va crea historia i aixó la mantindra viva durant molts anys .

Per cert algú s´anima a obrir una pagina del Ocaña ,un artista lluitador per la seva epoca i molt personal en elseu art i el seu vestit ,fa poc hem van comentar duna expo homenatge en un local del raval si recordo a on era ja vos o dire. ARGOS

 

argos - 25/11/2008 02:19


EN AQUELLA EPOCA YO FRECUENTABA LOS FINES DE SEMANA, UN "ANTRO" QUE SE LLAMABA "VILLAROSA" EN LA CALLE ARCO DEL TEATRO, SE PUSO DE MODA ENTRE LA JUVENTUD. ALLI ENCONTRABAS TODO TIPO DE PERSONAJES, HABIA MUSICA EN DIRECTO , BAILE, Y ALCOHOL DE GARRAFA.

RAMBLERO - 28/11/2008 22:41


Ramblero en mi espoca ramblera de princicpios de los 80's recuerdo un antro parecido en la calle Lancaster ...la bodega Bohemia famosa por sus decrepitos espectaculos de viejos travestis...tambien por esa zona estaba el "enfants Terribles" un mtico lugar donde el hard rock de los 70-80's estaba garantizado...aparte siempre estaba el bar cazalla y aquella panaderia donde servian, a traves de una ventana de la puerta metalica, ensaimadas y otras pastas calentitas recien sacas del horno a todos los que deambulabamos por esa zona en altas horas.

Jordi - 28/11/2008 23:47


Hola Jordi, a la bodega Bohemia -a finals dels anys 60- hi actuaven la senyora Carmina Farguell (cantant lírica), la senyora Mary Alda (cantant fantasista) i el senyor Gran Gilbert (mestre de cerimònies i cantant), entre altres.

 

Que jo recordi, l'edat d'aquells tres personatges estava per sobre els setanta anys, i encara pujaven a la tarima amb l'ilusió dels principiants.

 

Al local hi havia actuat -abans dels 60- el gran Juanito Valderrama, amb l'èxit que et pots imaginar. I també un fugisser Carlitos Romano, crooner argentí que desprès va fer una mica de ràdio.

 

Gairebé tota la seva època el local va ser un punt de convergència d'emocions fortes i altíssima depressió.

Calia ser molt fort per aguantar l'espectacle sense patir una linotípia al cervell. La majoría del públic, per defensar-se el cor, es fotien a riure de l'amateurisme de la majoria dels 'artistes', però un cop acabada la cosa, sortien del local amb l'anima encongida com una castanya pilonga.

 

El 'tema' del local era molt potent, molt estripat i molt ple d'esperits volant pel seu sostre, i no es pot definir tant sols com un espectacle de 'viejos travestís'.

Lletraferit - 29/11/2008 07:06


Jo, a principis dels setanta, vaig anar una vegada a la Bodega Bohèmia, Lletraferit, amb els companys d'un curs d'informàtica que havia acabat recentment, i vaig haver de marxar. No vaig poder suportar veure ni a aquells pobres vells fent aquell paperot duts, suposo, per la necessitat ni les riallades que la seva actuació provocava entre el públic.

Vaig marxar discretament però una de les noies, la més bonica, va veure i em va cridar per dir-me adéu. A la seva cara vaig veure un gest de comprensió i complicitat. Suposo que pensava com jo, però com anava amb el "manso" va haver de quedar-s'hi.

No hi vaig tornar més.

Anònim - 29/11/2008 11:05


El pianisma de la Bodega Bohemía li deien "Beethoven" ,era un home gran i calp.  La gent reia i cantava  seguin el seu ritme .A la sortida feia una mica de por, per allò del barri...

Ramblero - 29/11/2008 11:58


Tens tota la raó Lletraferit, catalogar la bodega Bohèmia de famosa per els "vells transvestits" no es del tot correcte en un local tant antic i amb tanta història. Jo parlava de la seva ultima època dels 80's cap als finals, la que jo vaig conèixer. En aquells temps sí que hi havien vells transvestits i transformistes, era un fet tant conegut que fins i tot s'en va fer un documental:"Yo soy así" Sonia Herman Dolz (2000) "Mario fa trenta anys que, quan arriba la nit, es transforma en dona per treballar en la Bodega Bohèmia, un petit local de varietés del barri del Raval. Un dia Mario i els seus companys reben amb sorpresa la notícia del tancament del local. La pel·lícula recull els últims dies de Mario com a transformista i ens permet ser testimonis de l’ultima funció de la Bodega Bohèmia."

 

Jordi - 29/11/2008 13:57


Et comprenc Anònim.

A tots ens ha passat que al cine, mentre veiem una escena dramàtica, a la sala sempre hi ha algú que riu.

La Bohemia era heavy metal.

 

Sí Ramblero, aquell pianista era el pàio amb més paciència de Barcelona. No s'immutava per a res. A més, tenia el do d'acompanyar a l'artista seguint el ritme del seu cor.

 

No tot ha de ser Le Cirque du Soleil...

Lletraferit - 29/11/2008 14:07


To creo que la decrepitud no va con esa gente.

el que iba sabia a lo que iba y todos los que actuaban lo hicieran mejor o peor agradecian los aplausos como si estuvieran en un gran teatro, yo fui varias veces a principios de los 60

Creo que se merecian un gran respeto cosa que no todo el mundo hacia, pue habian muchas burlas

Fueron unas vivencias de juventud de las cuales guardo un buen recuerdo

Un cordial saludo

                                            Joan

 

Joan - 29/11/2008 14:36


LLetraferit aqui tens mes info del documental:

http://www.elpais.com/articulo/cataluna/CATALUNA/Adios/Bodega/Bohemia/elpepuespcat/20000404elpcat_26/Tes

Tal i com diu en Joan "el que iba sabia a lo que iba" podies passar-ho mes be o mes malament, tot depenia de l'estat anímic....Malgrat tot, és molt trist que desapareguin aquests llocs tan emblemàtics de la nostra ciutat. Us animo a que citeu mes d'aquests "antros" que existien cap al final de les rambles.

Jordi - 29/11/2008 14:56


Bona aquesta, Jordi.

El documental 'Yo soy así' no esd troba ni a Ares. Sería interessant trobar-lo i tenir-lo com a referent.

Lletraferit - 29/11/2008 16:28


Al carrer de Santa Mónica hi habia "El Pastis", recordo que la primera vegada que hi vaig anar, pensava que es tractava d' una pastisseria... santa inocencia. Soc un fanàtic de l' Edith Piaf, no cal dir que em va encantar.

Ramblero - 29/11/2008 17:47


Lletraferit , El tal Carlitos Romano ¿es este?

http://popdelos60.galeon.com/portadas/carlitosromano.jpg

Mª Clara brillante - 29/11/2008 18:06


Ramblero: Quan es parlava del Vila Rosa es parlava de la catedral del canti flamenc Estava situat en la carre  Teatre nº 3. El seu fundador es cridava Miguel Borrull va venir en 1915, a Barcelona i ho va obrir, però primer va ser un bar de cambreres .Després ho va convertir en un cafè concert flamenc.

Mª Clara brillante - 29/11/2008 21:41


Ramblero: Quan es parlava del Vila Rosa es parlava de la catedral del canti flamenc Estava situat en la carre  Teatre nº 3. El seu fundador es cridava Miguel Borrull va venir en 1915, a Barcelona i ho va obrir, però primer va ser un bar de cambreres .Després ho va convertir en un cafè concert flamenc.

Mª Clara brillante - 29/11/2008 21:41


Ramblero : Quan es parlava del Vila Rosa es parlava de la catedral del canti flamenc Estava situat en la calli Teatre nº 3. El seu fundador es cridava Miguel Borrull va venir en 1915, a Barcelona i ho va obrir, però primer va ser un bar de cambreres .Després ho va convertir en un cafè concert flamenc.

MªClara brillante - 29/11/2008 21:41


El Celler Bohemi de Barcelona El inconfudible cafè teatre del carrer de Lancaster està sucumbint a la piqueta i serà una muntanya de rebles en molt poc temps. És el final d'una sala que es va caracteritzar pels espectacles més pintorescs de Ciutat Vella i per tenir els artistes més controvertits de la ciutat.

Mª Clara brillante - 29/11/2008 22:56


Ramblero, Edith Piaf -el veritable nom del qual era Édith Giovanna gassión , és una de les més celebris cantants Una de les meves favorites cantants franceses que han existit. De la seva època , tenim a Peggy Llig, Georges Brassens, Françoise Hardy

http://www.lastfm.es/listen/artist/%25C3%2589dith%2BPiaf/similarartists

Mª Clara brillante - 29/11/2008 23:01


i també a... Jacques Brel, Charles Trénet, George Moustaki

Ramblero - 30/11/2008 00:10


...muchos son los llamados, pero pocos los elegidos...

Isaias, 18, 24

 

...hablar por boca de otr@s, es hablar por boca del Diabl@...

Juncal, 13, 69

L letraferit - 30/11/2008 00:27


Aunque ignoro tus razones de meterte en esta página, Clara luminosa, tengo claro que has consultado internet, has visto que lo primero que pone es que ‘la piqueta va a terminar con la Bodega’ y ni te has dado cuenta que la noticia es del año 2002.

Y encima haces ver que estás indignada...

 

Si fueras 'de aqui' sabrias que la Bodega se hechó al suelo hace casi 6 años. Lo sabrias, seguro.

Tere Avellano - 30/11/2008 08:31


Además, no 'tenim a Peggy Llig', que ni siquiera existió.

Se trata de una errata falaz en la cual tú, luminosa Clara, también has caido.

Tere Avellano - 30/11/2008 08:38


Muy bueno Tere Avellano

Ramblero - 30/11/2008 13:44


Es que se meten a hacer cursillos para salir de su atolladero personal, y el mentor les sugiere meterse en páginas web de gente normal y mirar de seguir el hilo, para sentirse 'normales' ellos mismos.

Y no.

 

El Señor los ha llamado hacia otros caminos, hacia otras metas de las que quizás puedan salir con ayuda farmacéutica.

 

A la vez que deshonran su propio idioma, mezclando frases en español y en catalán, y acaban hablando tal como Fraga habla en gallego, que malmete y deshonra la hermosa lengua galaica y además le aplauden...

Tere Avelllano - 30/11/2008 16:46


Solo quiero felcitar a los eruditos de la lengua y de la sapiencia.

Que pobres somos los demás a su lado

Pero equivocándonos aprenderemos, no decaigamos

Saludos

Joan

 

Joan - 30/11/2008 19:03


LLegué a pensar que esto era un espacio de vivencias, mejor o peor contadas, no todo el mundo tenemos una gramática fluida.

Pero me doy cuenta que esto parece un "safareig", que mucho se critica y muy poco se comenta.

Es una pena que la finalidad de estas páginas no sea la que muchos esperabamos.

Un saludo 

Joan

Joan - 30/11/2008 19:09


Joan, Es muy triste que por una persona tengamos que acabar mal en muchos posts, y no va ni por ti ni por Tere, va por la "iluminada" de multiples apodos, que igual se creé que "la policia es tonta" pero muchos asiduos a Bdebarna, como Tere Avellano, la tenemos "clichada".

Saludos

Jordi - 30/11/2008 19:48


Tere Avellano - 30/11/2008 08:31 

Mis razones de clavarme en esta Web, son las mismas que las tuyas. Estamos invitados a opinar, cavilar, y acalorarse en los diversos argumentos de esta web. Hace poco que manejo el ciberespacio No soy  muy buena en el procesamiento de datos. Con la ilusión de opinar  me olvidé lanzar una ojeada a ese dato de fechas. Pero como dice el dicho “Hoy por ti y mañana por mi” Gracias Tere Avellano, ¡Que buena y que lista eres! Ni hago notar ni  vivo enfurecida…me gusta aprender Lo de Peggy… te noto muy observadora .Es cierto no era “Peggy-Llig” sino Peggy–Lee.  http://www.lastfm.es/music/Peggy+Lee

            "CLARA LUMINOSA "

 

Clara luminosa - 30/11/2008 20:22


Ramblero - 30/11/2008 13:44

Si te diriges con elogios a Tere,  por saber captar una errata, que pueda ser, como no, (incógnita *). En este caso te  digo: Ramblero "te quiero"  

                "CLARA LUMINOSA"

CLARA LUMINOSA - 30/11/2008 21:13


Muy bueno "Clara Luminosa"

Ramblero - 30/11/2008 21:17


Alguien recuerda "la Castellana" donde se servia un muy buen jamón ?

Ramblero - 30/11/2008 21:22


Tere Avellano-30/11/2008 16:46Lo que me dices en este comentario es de “Juzgado de guardia”. Mi instructor para los cursillos, son “Mis ganas”.de introducirme en páginas estándares pero me he dado cuenta que es un Web, de “Personas inteligentes” Que suerte la mía ¡Carámba! Ahora que estoy adentro del curso, ya me afirmo más estándar ¡uf! Que alivio ¡uf y uf! Tere me dice: “El Señor los ha llamado hacia otros caminos, hacia otras metas de las que quizás puedan salir con ayuda farmacéutica” Mí  camino en la vida tiene sentido, transito con tiernos zapatos , sin hambre de pócimas. En todo caso que me torciera de la línea de la meta, me procuraré  por el pasaje de, solicitar apoyo experto .Me importa muy poco como habla Fraga. Mi lengua materna es la Española, pero… ¿que de malo hay, querer aprender otras lenguas? De los errores se aprende               “CLARA LUMINOSA”

CLARA LUMINOSA - 30/11/2008 21:26


Ramblero-30/11/2008 Georges Moustaki, su nombre artístico de Yussef Mustacchihttp://www.creatweb.com/moustaki/Eindex.htmJacques brel- Ne Me Quitte Pas

Charles Trenet –Que reste-t-il de nos amours?

           "CLARA LUMINOSA"

CLARA LUMINOSA - 30/11/2008 22:17


Joan -30/11/2008-19:03. Gracias por tu felicitación ¡Ánimo y no seas pobre en aptitudes! Vamos Joan,  que tú puedes y si te equivocas es porque no tienes la facilidad de los letrados graduados. Pero tomando  el rábano por las hojas, nos cultivaremos RESUELTA TU INDIRECTA         “Clara Luminosa”

CLARA LUMINOSA - 30/11/2008 22:36


Joan-30/11/2008 19:09  ¡¡Vaya, me tenéis fichada!! Me tienen fichada hasta en la Delegación de Hacienda. Resulta que soy “iluminada” bueno es saberlo para mi próximo fichaje en comisaría  de policía del   D.N.I   “CLARA ILUMINADA”

CLARA LUMINOSA - 30/11/2008 22:54


Jordi - 30/11/2008 19:48 ¡¡Vaya, me tenéis fichada!! ya se lo he dicho a Joan Me tienen fichada hasta en la Delegación de Hacienda, tambien se lo dije a Joan . Resulta que soy “iluminada” para ti .Bueno es saberlo para mi próximo fichaje en comisaría  de policía del   D.N.I   “CLARA ILUMINADA”

Clara luminosa - 30/11/2008 23:06


El que se pica, es que ajos come

o nó

Como siempre, saludos

Joan

Joan - 30/11/2008 23:48


Ramblero, ¿La castellana? y todavía sirven jamón? ¿De que clase?

http://maps.google.es/maps?q=41.328648,2.097845+(Bar%20Restaurante%20la%20Castellana-%20Calle+Primer+de+Maig%2C+12+-%20El+Prat+de+Llobregat+-%20Barcelona+)

Aquí si que sirven jamón

El Rey del Jamón(4 votos) Salvador Cortadella, s/n Esparreguera Barcelona
España

  

CLARA LUMINOSA - 30/11/2008 23:57


Me voy con los deberes cumplidos .Gracias por vuestras sapiencias. He aprendido tanto y cuanto... que ya no voy a intervenir más en esta página .Hoy cenaré "Ajos picantes"

El diploma, me lo mandais por una paloma mensajera

                CLARA , AHORA ,ILUMUNADA

Clara iluminada - 01/12/2008 00:10


... más bien debieras decir 'Lorenza', como el de la santa parrilla-

Tere Avellano - 02/12/2008 13:03


Tere Avellano - Huy qué graciosa está hoy mi niña. Que ganas tenía de volver a leerte. Hoy tengo el corazón a ciento ochenta revoluciones .Me has hecho muy feliz                     CLARITA

Clarita - 02/12/2008 19:15


La Sra.María una amiga de 84, años, conoció a la Moños .Me comentó lo siguiente: La Moños era maja .Según tiene entendido, tuvo un hijo con el dueño, o con el hijo de la vivienda donde hacía quehaceres y, la echaron de la casa, raíz de ahí, se volvió majareta del todo. Andaba limpia y vestida correctamente con su bolsito peculiar en mano.El pelo lo llevaba lleno de moñitos con  varios lacitos.Esto sucedió en Barcelona, por la época de los años 30-35 .Se paseaba por el Portal del Ángel, Plaza de Cataluña y ramblas de las Flores.No se metía con nadie.Vivía de la caridad de sus vecinos. Mi amiga María, te deseo una pronta recuperación como yo la tuve y puedas salir del Hospital de Terrassa a pasar las Navidades con tu familia. Sé que te gusta el ordenador y los libros.He disfrutado mucho con tus historias reales de la vida , que me acuso fanática empedernida  Durante mi estancia compartiendo misma habitación, fui muy feliz a tu lado .Debido a mi rápida recuperación me tocó marchar antes, pero que sepas que te llevo adentro de mi. Te quiero mucho

              CLARITA

Clarita - 03/12/2008 17:45


Alguién se acuerda de una tienda en la Plaça del Teatre, que se llamaba "Efectos Medina" ?

Ramblero - 08/12/2008 20:40


hola ramblero, EFECTOS MEDINA, creo recordar estaba en la pared de esta plaza a la izquierda antes de entrar a escudillers, no se si me confundo, corrigeme si me equivovo, allí vendian detalles militares y estandartes bordados de encargo, yo conocia a una dependienta de allí, pues su novio, luego marido,de nombre fede, fuimos compañeros de trabajo en salvador serra (fotografía) ramblas, fede luego tuvo una tienda de fotografía en talleres, tambien recuerdo dentro de la calle arco del teatro, pasabas por delante del cazalla y más adelante habia CAN BALACHE, tambien era de cosas militares , no se si te sirve de ayuda, por los 68, trabaja en ARPI, con fede y otros  compañeros, que después de muchos años, hicimos una cena en can culleretas y recordamos tiempos pasados, algunos de ellos ya estaban jubilados y nos hicimos fotografías, que todavía las conservo, fueron años de buen compañerismo y que todavía conservo amistad con alguno de ellos.

merce leontopodio - 08/12/2008 23:29


Com comenta Merce ,estava a on diu,ara crec que es un "super". La meva parella va treballar en ella   fa molt de temps, però no soc el Fede, se que es venien tots els galons i "chapetas" que havien de portar els militars. Ja li preguntaré més sobre aquesta botiga.

Carles ؃ - 09/12/2008 10:44


Es curioso pensar, que a veces, paseando, ves cosas diferentes a como tu las conociste. Y piensas que eres el unico que las recuerdas.

Y en estos foros, de golpe, te das cuenta que hay mas gente como tu, y te reconforta un poco...

Ramblero - 21/12/2008 18:34


Un saludo nocturno para Ramblero.

En esta noche de domingo, con trabajo ante la pantalla, reconforta poder leer unas líneas escritas por alguien con tinta de su corazón.

 

Sí Ramblero, en esta ciudad hay más gente como tú. Te deseo buenas noches...

Lletraferit - 22/12/2008 00:11


Que vol dir Lletraferit ?

Anònim - 24/01/2009 00:01


Locució catalana . No soc un setciéncies, ni cap Lletraferit >El LLetraferit , el inte·lectual humanista ( por ejemplo). Jo no sóc cap Lletraferit, sóc incapaç de fer una crítica mínimament bona de qualsevol tema

Salutacions de Maruxela

MARUXELA - 24/01/2009 00:28


me gustaria ponerme en contacto con la sra.CLARITA .Sobre el comentario que le hizo suamiga la sra.MARIA , la del hospital de tarrasa, sobre el tema de LA MOÑOS, soy una sra. de Barcelona interesada en esta historia dado que yo tambien escribi sobre ella cosas que me contaron mi abuela y mi madre,y cosas que tambien yo misma por mi cuenta estuve investigandohace un poco de tiempo atras,y tambien las expuse en internet,con el nombre de CRISTAL.la fecha de la persona que vusco es del 3/12/2008.muchas gracias a la persona que me conteste.

cristal - 17/05/2012 17:45


Por cierto, les dejo el enlace a mi escrito por si quieren leerlo:

http://mediateca.ravalnet.org/capsules/2011/10/27/la-monos/

Saludos.

cristal - 17/05/2012 18:18


Me fascina la historia de la moños. Una gran mujer:Pobre, honrada y legal con sus amigos, a pesar que fue traicionada su amistad por algunos de ellos . Fue buena. No me extraña que todavía se hable de ella .Tanto interés sobre su vida , debe ser por algo...Alguna huella imborrable por ahi y dificíl de olvidar.Según tengo entendido le importaba mas la amistad que el dinero y la burguesía acalorada

javier - 27/05/2012 21:22


La data de la muerte no la acabo de entender. pues yo la conoci por los años 40-50 y recuerdo que la ultima vez que hable con ella le dije Donde vas deprisa y me contesto Voy recibir al Rey Jaime l y yo le conteste Pues dale recuerdos mios creyendo que era una de sus desvarios como siempre tenia pero luego me entere que el Rey Jaime l era un barco que venia de Mallorca y los cocineros le daban comida caritivamente cada vez que llegaba a Barcelona, La conversacion que tuve con ella fue en catalan pero la pongo en castellano porque escribo muy mal el catalan, no tuve estudios asi que pido perdon, tengo 88 años Adeu amics

kleber <jkleber@wanadoo.es> - 10/01/2013 12:32


los datos de nacimiento i muerte son correctos.En el Raval estamos trabajando en unos cabezudos y uno sera " La Monyos", tal vez se estrene el año que viene.La Monyos representa la degradante situación social y legal de la mujer en aquella epoca. 

argos <mariacasasmira@yahoo.es> - 21/02/2013 01:35


Alguien se acuerda de:

1) Allá por los 80...una señora que en mi casa le llamábamos la de los pasos...yo vivia por Pza. Cataluña y purulaba mucho por allí...andaba normal...y de golpe...3 pasos para atras...luego para alante...y así sucesivamente....y luego tambien insultaba a la gente sin comerlo ni beberlo...

2) Allá por los 80 tambien...una mujer que iba muy sucia....con un moño muy grande y  muy sucio...siempre iba de negro...y rondaba por calle Condal...Via Layetana....

 3) Una mujer tambien que rondaba por las Ramblas, Pza. Cataluña...siempre iba de negro...gordita...rubia pelo corto...y muy educada con voz angelical....pero de golpe se ponia a gritar y llamar hijo de....para arriba a todo el que pasara por allí....

racurni <rafcornejo@hotmail.com> - 29/11/2013 00:09
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010