Portada » Sant Martí

La Perona

LLOC: Ronda de Sant Martí (Sant Martí)
DATA: Dilluns, 25 de juny de 2007
AUTOR: Julia Silveira López zearie@hotmail.com

Al barri de Sant Martí es farà la estació principal de l'AVE a Barcelona. Diuen que serà una de les estacions més modernes d'Europa. Qui ens havia de dir als habitants de les antigues barraques de La Perona que allà, on discorria la nostra existència austera per no dir miserable, doncs aquesta paraula és molt mal sonant, que en un futur no gaire llunyà s'hauria d'ubicar la postmodernitat de la nostra estimada Ciutat Comptal. Recordo, i d'aixó no fa mil anys, només cinquanta, que casa meva no tenia ni water, ni aigua, ni llum. No podiem ésser més pobres, però jo era molt feliç, doncs des de la Ronda de Sant Martí, que algú va batejar amb el nom de La Perona, fins al mar, tot eren camps verds sembrats de fruits que la canalla robabem i així supliem les vitamines que faltaven a la dieta familiar. Les nits de Sant Joan caminavem des de casa fins a la platja per mig de camps i camins vorejats d'arbres fruitals. Erem pobres, sí, però jo ho recordo com un autèntic paradís. Casa meva estava al número 309 de la Ronda de Sant Martí, entre els ponts d'Espronceda i Del Treball. És cert que el carrer va canviar molt quan van marxar els antics habitants i vingueren de nous que tenien cotxes, televisions i moltes altres coses que nosaltres no varem tenir mai, però que van descuidar les barraques que van passar d'ésser petites casetes ben cuidades i ben pintades, amb els seus geranis a les petites finestres, a barraques inhabitables. Em fa llàstima perque segurament els més joves, els que només van arribar a conèixer la última versió de La Perona, no han sabigut mai que aquell càrrer brut i deixat, uns quants anys abans havia estat un lloc pobre però bonic on viure. Si algú llegeix aixó i coneix algú que va viure allà, m'agradaria molt contactar, doncs he cercat arreu i no he trobat cap documentació on es parli de les barraques de La Perona, ubicades allà on ara hi han unes palmeres precioses. Jo vaig viure allà des del 1950, any en que vaig nèixer, i el 1959.

10 comentaris


Jo tinc un llibre que es la biografia d'un dels nois que van viure a La Perona, i dedica un petit capítol a aquest indret, i surt fins i tot una foto del 1960.
El llibre es titula "El nieto del lector de periódicos" i m'ho van donar a l'associació de veïns de sant martí.

Daniel Díaz - 31/07/2007 22:00


Això que vosté explica, Júlia, ha estat un dels moments més entranyables de la barriada de sant Martí.

La nit de Sant Joan, cap allà l'any 1965, des de Sant Andreu -ben a la vora- anàvem a la platja passant pels camps que vorejaven el riu Besòs.

Als joves d'aquell temps, passar per el barri que vostè esmenta ens feia una mica de basarda. Els blocs de pisos eren acabats de fer però les barraques imposaven la seva presència inquietant.

La seva explicació, Jília, és molt ben exposada i plena de sentiment.

Lletraferit - 31/07/2007 22:27


Moltes gràcies a en Daniel Díaz i a l'amic que s'amaga darrera del pseudònim Lletraferit. No he vist els vostres missatges fins avui perque he estat fora de vacances. M'ha fet molta il.lusió llegir-los. Ja preguntaré a l'Associació de Veïns de Sant Martí a veure si encara es pot trobar el llibre "El nieto del lector de periódicos".

Julia - 20/08/2007 11:26


Jo només demano que aquesta zona no es converteixi, amb l' excusa de l' estació de l'AVE, en una altra mostra d' urbanització de grans edificis de vivendes ( el projecte i les maquetes del que volen construïr fan força por). Tenint en compte la quantitat i l' alçada de molts blocs de la zona ( la verneda), per que no fan l' estació i els parcs i prou? O com a molt, edifics de de 6 plantes, com era la tradició de Barcelona?.Sembla que un altra vegada akgú farà un gran negoci.
I en tot cas,per que no construeixen aquetss grans blocs a Pedralbes i sarrià- sant gervasi, que tot son jardins i cases i edificis de poques plantes?

Mikelet - 21/08/2007 12:48


HOLA A TODOS !!!

Colaboro con la A.V.V. de Sant Marti de Provençals, mis padres vivieron en las BARRACAS DE LA DIAGONAL, ( situadas donde hoy esta el hotel Hilton), el ayuntamiento de Barcelona solo derribaba barracas si debia realizar un plan urbanistico: exposicion universal en  Montjuic, en el caso de las barracas de la  Diagonal coincidio con la celebracion del Congreso Eucaristico de 1.952, el primer bloque de viviendas que se construyo en los barrios de La Verneda y Sant Marti de Provençals fueron las viviendas de Via Trajana, yo llegue con varios meses, desde la A.V.V de Sant Marti de Provençals presentaremos una propuesta para que las barracas de LA PERONA, construidas en 1.947 formen parte para la memoria historica del barrio de Sant Marti de Provençals, en el Plan Urbanistico de la estacion del AVE, ( solicitamos ideas para presentar la propuesta), mi experiencia en el barrio de Via Trajana, junto con la de otras personas ha sido recogida en un programa de TV, y esta colgado en internet : diaridebarcelona.com ( BARRACAS)

UN FUERTE ABRAZO PARA TODOS LOS QUE CON VUESTRA APORTACION AYUDAMOS A LA RECUPERACION DE LA MEMORIA HISTORICA DEL BARRIO.

 

MUY CORDIALMENTE !!!

 

ANTONIO HERRERA

antonio herrera valiente - 21/09/2008 18:27


Como tantas otras familias mi familila llegó de Andalucía en 1969 a La Verneda y allí estuvo hasta 1984. Yo nací en 1970 y nací y crecí en La Verneda. Recuerdo perfectamente La Perona. Iba al Colegio Emilia Pardo Bazón, hoy Bac de Roda y el espectáculo era dantesco. Recuerdo cuando pasábamos por el puente de Espronceda la penosa perspectiva y panorámica que La Perona. Aquello era un nido de delincuencia en los 70 y 80. A lo mejor al principio no pero yo tengo un recuerdo pésimo. Encara tinc records del meu barri i encara pot parlar una miqueta el català, saluts a tots.

Emilio Morales - 24/01/2009 17:55


hola en 1974 por el mes de abril fue entregada en adopcion no legal una niña,esa soy yo.busco a mi familia biologica,por lo visto mi madre ya tenia 5 o 6 hijos mas y no me podia mantener,me entrego a una sra llamada pepa que vivia en el numero 199 de la ronda de san martin, en la perona. Si por favor,supieran de alguien que sabe algo por pequeño que sea les estaria muy agradecida, me encantaria poder abrazar a mis hermanos siempre pense que era hija unica!!!mi tel 635.42.98.14

judith - 05/11/2010 22:27


Avui, la Judith explica el seu cas a "El Periódico":

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/opinio/20110205/judith-viudes-tinc-tots-els-numeros-per-ser-nado-robat/692995.shtml

roger fm <admin@rogerfm.net> - 05/02/2011 08:12


Julia Soy Carmen de la Perona. Te llamo, un besito

perona27 <perona27@gmail.com> - 18/09/2011 02:50


hola, soy viki del 72 estudie en el colegio emilia pardo bazan y mis padres todavia viven alli,el barrio de mi jubentud ,yo me acuerdo de las barracas tenia una amiga que se llamaba puri y es gitana .me encantaba estar con mis amigas .antes era todo muy diferente todos nos conociamos. yo guardo buenos recuerdo

vyky72 - 16/04/2012 22:35
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010